Hur korkskogar stöder artbevarande

Kork erhålls från barken av korkeken som växer i skogarna i Portugal, Spanien och i hela Nordafrika. Korkekskogarna har också ett av de mest varierande ekosystemen utanför Amazonas eller Borneos regnskogar, med hundratals olika arter som kallar det hem. Dessutom är många sårbara och hotade djur som är endemiska i korkekskogar beroende av denna unika miljö för att överleva.

Iberiskt lodjur
Det iberiska lodjuret är världens mest hotade kattart och är beroende av korkskogar för skydd och jaktmarker. Forskning i början av 2000-talet visade att antalet vuxna hade minskat till färre än 100, som delades upp på två avelsgrupper. Trots bevarandeinsatser för att förhindra utrotning står lodjuret fortfarande inför många hot, vilket lämnar en oviss framtid. Dessa hot inkluderar förlust av livsmiljöer, minskande matkällor, tjuvjakt och bilolyckor.

Kaniner är det iberiska lodjurets favoritföda, men på grund av sjukdom har kaninpopulationen minskat, vilket i sin tur har haft en negativ inverkan på lodjursstammen. Ny infrastruktur som vägar separerar och skapar barriärer mellan pilotpopulationer och leder till en ökning av bilolyckor.


Slutligen hotar tjuvjakt det iberiska lodjuret, såväl som oavsiktlig död från fällor som satts ut för andra djur. Lodjursprogrammet inrättades 2004 för att skydda lodjurets livsmiljöer. Programmet har också det ambitiösa målet att visa hur lokala ekonomiska aktiviteter som korkskörd kan vara förenliga med naturvård.

Iberisk varg
Den iberiska vargen är en underart av grå varg som är infödd på den iberiska halvön. De flesta av de 2 000 vuxna iberiska vargarna är uppdelade i 350 flockar spridda över norra Portugal och nordvästra Spanien. Den iberiska vargpopulationen fortsätter att växa, men fortsätter att möta ett antal hot, inklusive illegal jakt, förlust av bytesdjur och pågående förlust av livsmiljöer. Jakt på iberiska vargar är laglig i Spanien men inte i Portugal, men väldigt få tillstånd utfärdas varje år. På grund av sällsyntheten av observationer av vargar och deras svårfångade natur, anses de vara ”big game” troféer och jagas illegalt av många jägare.

Det finns en sydlig vargpopulation som levde i korkekskogarna i Sierra Morena i södra Spanien. Tyvärr har denna sydliga population mött ökande isolering, vilket leder till inavel och hybridisering med hundar. Denna population anses nu vara regionalt utrotad.


Barbary rådjur
Inte alla sårbara eller hotade djur på denna lista lever på den iberiska halvön. Barbaryhjorten är till exempel en hjort som är infödd på den nordafrikanska kusten. Kronhjortarna trivdes i skogsområdena Algeriet, Marocko och Tunisien innan de nästan dog ut. Barbaryhjortar återinfördes till Marocko från Tunisien på 1990-talet, och det finns en skyddad population i Tazekka nationalpark. Rådjur har inga naturliga rovdjur och hotas istället av pågående förlust av livsmiljöer, isolerade populationer och tjuvjakt. Urbanisering, utvidgning av jordbruksaktiviteter och skogsbränder har splittrat korkskogarna i Nordafrika och påverkat rådjursbestånden.

Spanska kejserliga örnen
Inte bara däggdjur är beroende av korkekskogar för häckning och jakt. Faktum är att dessa skogar är hem för över 160 olika fågelarter, inklusive den spanska kejsarörnen. På grund av bevarandeinsatser ökade den spanska kejsarörnen från endast 50 häckande par på 1970-talet till cirka 485 häckande par. Trots återuppbyggnaden av sin population fortsätter örnen att möta ett antal hot, såsom förlust av bytesdjur och livsmiljöer och kollisioner med kraftledningar.

Liksom det iberiska lodjuret har örnen en förkärlek för kaniner och påverkas även av den minskande kaninpopulationen och den pågående avskogningen i regionen. Trots ansträngningar för att göra kraftledningar säkrare för fåglar i hela Spanien och Portugal, är elstöt fortfarande ett hot mot spanska örnar. År 2008 hittades 33 örnar elektrocuterade i Spanien.


Barbary makaker
Barbary-makaken er unik, da den er den eneste makak, der findes uden for Asien. Barbary-makaken er kritisk truet, og dens befolkning fortsætter med at falde på grund af tab af levesteder, krybskytteri og ulovlig kæledyrshandel i Nordafrika. Det anslås, at omkring 300 unge makakaber smugles ud af Marokko hvert år som en del af den ulovlige handel med eksotiske kæledyr, som hæmmer væksten i bestanden af ​​denne art.

Denne art betragtes også som et skadedyr af landmænd. Tab af levesteder fra ulovlig skovhugst har også en ødelæggende effekt på de makaker, der lever i ege-, ceder- og korkskovene i Atlasbjergene. Rydning efterlader fragmenterede skovpletter, som isolerer makakerne og reducerer deres chancer for at yngle.

Makaker er unikt forbundet med skove og er afhængige af dem til husly og føde. Makaker støtter på den anden side skovene ved at sprede frø og kontrollere insektpopulationer. Barbary makakaber er en fremragende indikator for sundheden og kvaliteten af ​​skovene i Atlasbjergene. Tab af levesteder er en konstant trussel mod alle disse arter. I modsætning til andre træprodukter må træet ikke fældes under korkhøst. I stedet høstes proppen fra korktræet hvert 9. år i en trævenlig proces. På grund af dette er kork en af ​​de sjældne situationer, hvor køb af et produkt vil tilskynde til, snarere end at begrænse, habitatvækst

Lämna ett svar

Beställ korkprover
Share via
Copy link