BLOG

Kork i transport

Inom kollektivtrafiken spelar kork en nyckelroll som isoleringsmedel, minskar fordonsvikten och bidrar till att minska energiförbrukningen. Den fungerar även som dekorativa element, t.ex. när det gäller bilar eller flygplan. Det är till och med ett nyckelmaterial när det kommer till säkerhet. Detta är fallet med raketer och landare från rymdorganisationer som NASA.

Porsche samarbetade med designern och influencern Sean Wotherspoon för att skapa en färgstark bil med samma tema. Baserad på Porsche Taycan 4 Cross Turismo, hämtar bilen inspiration från Harlequin samtidigt som den tar konceptet till nästa nivå, till och med lånar inredningstemat.

Som vegetarian ville Wotherspoon se till att bilens interiör inte var täckt av läder, så han använde manchester (ett material som redan används i 911 Targa Heritage Edition) och kork (ett material som erhålls från barken på korkeken) för innertaket, sätena och solskydden. visir, samt på instrumentbräda, pelare, mittkonsol, ratt och golvmattor.


Fiat Fiat 500 Spiaggina

Denna Spiaggina är inredd i två nyanser av himmelsblått och pärlvitt och är typiskt somrigt, utan tak som originalet och inga baksäten, eftersom den nu har ett korkprydt förvaringsfack och en integrerad dusch, förmodligen utformad för att ta bort sand efter en dag på stranden.

Modellen hyllar seglingsvärlden, som en låg vindruta (nästan obefintlig) och en korkstruktur som täcker baksidan med ett mönster som imiterar båtar med teakgolv som används ombord på yachter.

Kork kan kombineras med olika termoplastiska material som delvis ersätter plast och skapar mer hållbara slutprodukter.

Dessa material kan bearbetas med olika produktionstekniker – såsom extrudering, injektion, termoformning, formblåsning eller kontinuerlig pressning – för att skapa komponenter helt skräddarsydda efter kundens tekniska krav.

Korkpolymerblandningar (CPC) kan också visuellt anpassas för att passa den slutliga designens estetiska behov.


Användningen av korkkompositer hjälper till att minska vikten och som ett resultat minskar energikostnaderna. Dessutom är termisk komfort och avsaknaden av ljud viktiga, vilket korken också har en betydande inverkan på. Järnvägsindustrin är ett av de segment av ekonomin där energiförbrukningen är viktig i ekonomi och ekologi.

De höga spänningsparametrarna för korkkompositer som utvecklats i laboratorier med tågpassagerarnas säkerhet i åtanke är också viktiga. Det är också värt att nämna att det tyska företaget Siemens är medförfattare till en lösning som möjliggjorde användningen av ett lätt och flexibelt korkgolv i Warszawas tunnelbana.

Den sista men inte minst viktiga parametern för korken är brandsäkerhet. Denna sista parameter var huvudorsaken till att NASA i nästan ett halvt sekel har använt en blandning av kork och andra material för att skydda skinnet på sina raketer, som måste utstå extrema temperaturer när de passerar genom atmosfären. I flygplan används kork för att skapa finish eller, som i tåg, för att minska vikten på maskinen. I yachter, bredvid teak, är det den mest populära lösningen.

En lämplig korkkomposit är resistent mot fukt och värme från solen. Bilindustrin är också en mycket populär plats där kork används. Märken som BMW och Mercedes använder korkfinish för bilinredning, som instrumentbrädor. Gummikork och dess användning i form av biltätningar som ett mer ekologiskt alternativ till gummi är också populärt.


Varför är inte naturkork ett annat exempel på greenwashing?

Greenwashing är ”konsumenternas bedrägeri om ett företags miljöpraxis eller miljöfördelarna med en produkt eller tjänst.” » Det kan dock också praktiseras, avsiktligt eller oavsiktligt, av regeringar eller andra enheter som gör vilseledande uttalanden om miljöprestanda eller effekter av deras verksamhet. Här är 3 utvalda exempel på greenwashing.

1) Dold kompromiss

Detta exempel fokuserar på en snäv miljöfunktion och försummar hänsyn till större, bredare miljöfrågor. Exempel inkluderar teknik som främjar energieffektivitet utan att avslöja farliga material som används i produktionen.


Varför gäller inte detta naturkork?

Till exempel tillverkas expanderad kork av korkgranulat som värms till höga temperaturer i speciella kar. I dessa kar produceras en naturlig ingrediens som binder granulatet – suberin – som gör det möjligt att få korkpaneler utan användning av kemikalier.

2) Otydlig formulering

Det är mycket allmänna och oklara uttalanden som därför kan missförstås av konsumenterna. Ett exempel skulle vara att använda ordet ”naturlig” för att belysa miljöfördelarna med en produkt eller tjänst. Till exempel är arsenik och uran ”naturliga” ingredienser, men de är också giftiga.


Korkproduktionsprocessen är helt transparent

Kork erhålls genom att delvis ta bort barken på eken. Detta är en hållbar process som sker utan att skada trädet eller den omgivande flora och fauna. Barken används inte för utvinning och användning
inga kemikalier.

3) Falska hållbarhetsmärkningar

Vissa företag skapar ”hållbarhets”-certifieringar eller märkningar som helt enkelt är falska. De kan vilseleda konsumenter genom att skapa illusionen om att en produkt eller tjänst har certifierats oberoende som miljömässigt hållbar genom en legitim tredjepartsrevisionsprocess, när så i verkligheten inte är fallet.


Naturkork har ett globalt erkänt FSC-certifikat.

Förkortningen FSC står för Forest Stewardship Council. Det är en internationell ideell organisation och medlem av ISEAL – en global sammanslutning av sociala och miljömässiga standardsystem. Certifikatet är baserat på principerna, kriterierna och indikatorerna för god skogsförvaltning och är utfärdat av FSC Council som nämnts ovan.

Vilka är principerna, kriterierna och indikatorerna för bra skogsbruk?

Det är ett normativt dokument som utvecklades 1994, baserat på ekologers och generationer av skogsbrukares kunskap och erfarenhet – både teoretiker och praktiker. Vid utvecklingen av dokumentet tog FSC-rådet, utöver dessa element, även hänsyn till resultaten av modern utbildning och hur skogsförvaltningen fungerar.

Brugen af korkeg bark

Korkegebark har mange anvendelsesmuligheder i haver, zoologiske haver og dyreterrarier.

Her er nogle måder, du kan bruge det på:

Havekrukker: Bark fra korkegen kan bruges til at lave havekrukker. Dens naturlige isolerende egenskaber hjælper med at beskytte planterødder mod ekstreme temperaturer. Derudover er korkbark let, holdbar og vejrbestandig, hvilket gør den til et fremragende materiale til udendørs plantekasser.


Trottoar i djurparker: I djurparker kan korkekbark användas som naturlig beläggning i djurhägn. Dess mjuka och flexibla struktur ger bekväma förhållanden för djuren och hjälper till att upprätthålla korrekt markfuktighet.


Zoodekorationer: Korkbark kan också användas för att skapa dekorationer i djurparker. Den kan användas som ett dekorativt element runt catwalks, på promenadstråk eller runt observationsdäck. Korkbarken ger en naturlig charm och är säker för husdjur.


Underlag i terrarier: Korkekbark kan användas som substrat i terrarier för djur. Det kan vara ett naturligt och säkert substrat för reptiler, amfibier och andra djur som lever i terrarium. Korkbark håller fukt inne och ger även skydd åt djuren.

Djurtraverser: Bark av korkek kan användas som material för att bygga traverser i inhägnader för apor, lemurer och andra vilda djur. Dess naturliga struktur gör att djuren kan greppa och röra sig naturligt längs traverser.


En annan mycket populär lösning är odling av orkidéer på korkbark. Detta är en effektiv metod för att odla dessa vackra växter. Korkbark ger en naturlig och hållbar yta för orkidérötter att fästa på och tillåter bra luftflöde och dränering.


Portugisisk ek- och korkfestival

Portugisisk ek- och korkfestival, som firas den 1 juni, dyker upp på den portugisiska kalendern för att markera intresset för en art med stor historisk symbolik och högt miljömässigt, socialt och ekonomiskt värde.

Värderad sedan antiken för barkens egenskaper, har korkeken beskrivit korkens egenskaper och användningsområden i tusentals år. Flera forskare identifierar spår av dess användning från Kina till Egypten, initialt som en tätning för containrar, isolering för hus och en flytande fiskeboj. Den grekiske filosofen Theophrastus beskrev redan i sina botaniska texter, för cirka 2 200 år sedan, hur Quercus suber skiljdes från andra arter: ”rund karghet orsakar varje träds död (…). Men kanske är korkek ett undantag. För det blir mer kraftfullt om du tar bort den yttre korken…”


Denna långa användning gav den den skyddade artstatus som den nu har från tidig ålder. Till exempel utfärdade den västgotiska kungen Alarik II (485-507) en uppsättning romerska lagar som var i kraft på den iberiska halvön, vilka inkluderade åtgärder för att skydda korkekar. I Portugal började dess skydd troligen på 1200-talet med frisläppandet av kung D. Sancho I 1209 år av sedvänjor och lagar i Castelo Rodrigo och Castelo Melhor, som sätter böter för alla som förstör korkekar, vilket hotar produktionen av kork ek, används i djurfoder.

I slutet av 1200-talet, under kung Dinis regeringstid, dök det upp brev som skyddade kork och stenek, som förbjöd och straffade ”bränning och massiv skärning av frukt, illegal skörd av gröna grenar och framför allt överdriven avverkning”.


Denna långa användning gav den den skyddade artstatus som den nu har från tidig ålder. Till exempel utfärdade den västgotiska kungen Alarik II (485-507) en uppsättning romerska lagar som var i kraft på den iberiska halvön, vilka inkluderade åtgärder för att skydda korkekar. I Portugal började dess skydd troligen på 1200-talet med frisläppandet av kung D. Sancho I 1209 år av sedvänjor och lagar i Castelo Rodrigo och Castelo Melhor, som sätter böter för alla som förstör korkekar, vilket hotar produktionen av kork ek, används i djurfoder.

I slutet av 1200-talet, under kung Dinis regeringstid, dök det upp brev som skyddade kork och stenek, som förbjöd och straffade ”bränning och massiv skärning av frukt, illegal skörd av gröna grenar och framför allt överdriven avverkning”.


3 förslag för att fira National Cork and Cork Oak Day

I National Korka och Ek Korkowy finns det många möjligheter att lära känna denna art bättre och lära sig mer om dess egenskaper och fördelar. Här är tre förslag:

Upptäck den största korkeken i världen

På olika håll i landet finns flera korkekar som är naturminnen, träd som sticker ut från andra arter vad gäller storlek, konstruktion, ålder, sällsynthet, historiskt eller landskapsvärde. En av de mest anmärkningsvärda är ”matchande träd” eller ”visslande korkek”. 2018 belönades denna unika korkek i byn Águas de Moura (Palmela) som årets europeiska träd och kom in i Guinness rekordbok som ”världens största”. Den är 16,2 meter hög och täckt av löv med en baldakin med en diameter på nästan 30 meter.


Förutom den omfattande skugga och skydd den ger fåglarna, sticker dess bidrag till korkproduktionen ut: den anses vara den mest produktiva korkeken i världen och ger tillräckligt med kork för att producera 100 000 pluggar.

Besök Oak and Cork Observatory

Fira dagen för denna art, som kan leva upp till 250-300 år, genom att besöka Coruche Oak and Cork Observatory. Designad av arkitekten Manuel Couceiro, hänvisar byggnaden till metaforen om korkeken som ett levande element. Förutom laboratorier och verkstäder för studier av korkek och kork, innehåller byggnaden även ett utrymme för att samla information om korkindustrin och ett auditorium.

Upptäck planeten Cork

I Gaia öppnades ett nytt naturmuseum tillägnat kork 2020. Som en interaktiv upplevelse inbjuder Planeta Korka dig att upptäcka de olika användningsområdena för denna produkt, från den uråldriga exploateringen av korkek till de mest varierande och avantgardistiska tillämpningarna, såsom traditionella vinkorkar eller applikationer inom flygindustrin.


Yacht på kork

Kork i transportmedlet spelar en nyckelroll som isolerande åtgärd, minskar fordonets vikt och kommer att bidra till att minska energiförbrukningen. Den fungerar också som dekorativa element, t ex i fallet med bilar eller flygplan. Det är till och med ett nyckelmaterial när det kommer till säkerhet. Detta är fallet med raketer och landare från rymdorganisationer som NASA.

Järnvägsindustrin är ett av de segment av ekonomin där energiförbrukningen är viktig i samband med ekonomi och ekologi. Användningen av korkkompositer hjälper till att minska vikten och, som ett resultat, minska kostnaderna för att köra tåg. Dessutom är termisk komfort och avsaknaden av buller viktigt för passagerarna, som också påverkas kraftigt av trafikstockningar. De höga spänningsparametrarna för korkkompositer som utvecklats i laboratorier med tågpassagerarnas säkerhet i åtanke är också betydande.


Det är också värt att nämna att det tyska företaget Siemens är medförfattare till en lösning som möjliggjorde användningen av ett lätt och elastiskt korkgolv i Warszawas tunnelbana. Den sista, inte mindre viktiga parametern för kork är brandsäkerhet.

Den sistnämnda parametern var huvudorsaken till att NASA har använt en blandning av kork och andra material i nästan ett halvt sekel för att skydda skinnet på sina raketer, som måste tåla extrema temperaturer när de bryter igenom atmosfären.


I flygplan används kork för att skapa finish eller, som i tåg, för att minska maskinens vikt. I yachter, bredvid teak, är det den mest populära lösningen. Lämplig korkkomposit är resistent mot fukt och värme från solen.

En mycket populär plats där kork används är också bilindustrin. Märken som BMW och Mercedes använder en korkfinish för bilinteriörer som instrumentbrädor. Också populärt är gummikork och dess användning i form av biltätningar som ett mer ekologiskt alternativ till gummi.


Kork i transport

Kork i transportmedlet spelar en nyckelroll som isolerande åtgärd, minskar fordonets vikt och kommer att bidra till att minska energiförbrukningen. Den fungerar också som dekorativa element, t ex i fallet med bilar eller flygplan. Det är till och med ett nyckelmaterial när det kommer till säkerhet. Detta är fallet med raketer och landare från rymdorganisationer som NASA.

Järnvägsindustrin är ett av de segment av ekonomin där energiförbrukningen är viktig i samband med ekonomi och ekologi. Användningen av korkkompositer hjälper till att minska vikten och, som ett resultat, minska kostnaderna för att köra tåg. Dessutom är termisk komfort och avsaknaden av buller viktigt för passagerarna, som också påverkas kraftigt av trafikstockningar. De höga spänningsparametrarna för korkkompositer som utvecklats i laboratorier med tågpassagerarnas säkerhet i åtanke är också betydande.


Det är också värt att nämna att det tyska företaget Siemens är medförfattare till en lösning som möjliggjorde användningen av ett lätt och elastiskt korkgolv i Warszawas tunnelbana. Den sista, inte mindre viktiga parametern för kork är brandsäkerhet.

Den sistnämnda parametern var huvudorsaken till att NASA har använt en blandning av kork och andra material i nästan ett halvt sekel för att skydda skinnet på sina raketer, som måste tåla extrema temperaturer när de bryter igenom atmosfären.


I flygplan används kork för att skapa finish eller, som i tåg, för att minska maskinens vikt. I yachter, bredvid teak, är det den mest populära lösningen. Lämplig korkkomposit är resistent mot fukt och värme från solen.

En mycket populär plats där kork används är också bilindustrin. Märken som BMW och Mercedes använder en korkfinish för bilinteriörer som instrumentbrädor. Också populärt är gummikork och dess användning i form av biltätningar som ett mer ekologiskt alternativ till gummi.


Klassificering av korks brandfarlighet

Tack vare de termiska egenskaperna och dålig förbränning av kork är korkekar mer brandbeständiga än andra träd. Korkens långsamma förbränning gör den till ett naturligt flamskyddsmedel och bildar en brandbarriär. Förbränning producerar varken rök eller giftiga gaser.

Liksom andra isoleringsmaterial är kork brandklassad. Brandklassificering har två grundläggande funktioner:

låter dig bädda in de givna materialen i anläggningen genom att bekräfta deras brandegenskaper,
är utgångspunkten för att välja säkerhet
Brandklassificeringar utfärdas av relevanta forskningsenheter för tillverkare av system eller produkter. En viktig del av varje klassificering är beskrivningen av den lösning som den avser och omfattningen av dess tillämpning (giltighet).


Brandmotståndsklasserna för en konstruktion, i detta fall en träkonstruktion, indikerar dess förmåga att fylla specifika funktioner i händelse av brand. Brandmotståndsparametern är markerad med bokstaven ”R” och siffror, t.ex. 15 (detta är antalet minuter efter vilka stödelementen inte längre fyller sin funktion). Viktiga parametrar är också brandtäthet ”E” (flam- och gastäthet) och brandskydd ”I” (temperaturtäthet). Baserat på dessa parametrar bestäms byggnadens brandmotståndsklass. Brandmotståndet bestäms mestadels av arkitekten och brandmannen utifrån lagen.I korkstudier hänförs kork till brandklass E. Kork har en värmebeständighet på R-3,6 till R-4,2 per tum. Detta är ett bättre värdeområde än lös glasfiber (2,2 till 2,9 R per tum) och matt glasfiber (2,9 till 3,8 R per tum). Kork har låg värmeledningsförmåga – kork är en idealisk värmeisolator. Dess värmeledningskoefficient är 0,045 W/mK. På grund av sin dåliga värmeledningsförmåga känns kork alltid varm. Korkens brandsäkerhet stöds också av att den, på grund av sin lätthet, används i rymdfärjor när den blandas med andra material för isolering, till exempel bränsletankar i raketer eller isolerande landare.

Se videon nedan för att se hur svårt det är att sätta eld på en kork.https://www.youtube.com/watch?v=YdSWJypDSbI

Applicering av korkpulverextrakt i kosmetika

Korkpulver som ingrediens i kosmetika?

Det finns en växande efterfrågan bland konsumenter av kosmetika på produkter baserade på naturliga ingredienser. Barkextrakt av korkek har en mycket effektiv anti-aging effekt och är en värdefull råvara för daglig hudvård.

Cork har den fantastiska förmågan att ständigt förnya sitt skal. För hudvårdsprodukter innebär detta förbättrad hudkvalitet och jämnhet. Korkek extrakt är ett verkligt mångsidigt anti-aging vapen! Med regelbunden användning har vetenskaplig forskning bekräftat flera positiva effekter!

Till exempel: intensiv återfuktning, minskning av hudens strävhet, förstärkning av hudbarriären och förstärkning av hudens skyddande funktioner.


Korkextrakt innehåller intressanta ingredienser med specifika egenskaper, såsom antioxidanter, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, som kan förbättra effektiviteten hos kosmetiska preparat som för närvarande finns på marknaden.

Kork och dess biprodukter, såsom korkdamm, kan vara en viktig källa till många bioaktiva föreningar.

Dessa naturliga produkter uppvisar ett brett utbud av relevanta egenskaper, nämligen antioxidant, antiinflammatorisk, anti-aging, frigörande och depigmenterande effekter.De kan användas i olika farmaceutiska och kosmetiska produkter. Produkter av denna typ förhindrar hudens åldrande och har en depigmenterande eller stödjande effekt vid behandling av akne och hudinflammation.

Den kemiska sammansättningens heterogenitet och ovanliga egenskaper gör korkdamm till ett material med stor potential och betydelse. Återvinning och valorisering av korkbiprodukter inom kosmetikaindustrin är en del av det nuvarande perspektivet för hållbar utveckling.

2005 patenterade ett av de franska kosmetikaföretagen en idé för kosmetika baserad på användningen av korkpulver:

https://patentimages.storage.googleapis.com/07/bb/99/77d3c278c2dcff/WO2005060930A1.pdf

Hur korkskogar stöder artbevarande

Kork erhålls från barken av korkeken som växer i skogarna i Portugal, Spanien och i hela Nordafrika. Korkekskogarna har också ett av de mest varierande ekosystemen utanför Amazonas eller Borneos regnskogar, med hundratals olika arter som kallar det hem. Dessutom är många sårbara och hotade djur som är endemiska i korkekskogar beroende av denna unika miljö för att överleva.

Iberiskt lodjur
Det iberiska lodjuret är världens mest hotade kattart och är beroende av korkskogar för skydd och jaktmarker. Forskning i början av 2000-talet visade att antalet vuxna hade minskat till färre än 100, som delades upp på två avelsgrupper. Trots bevarandeinsatser för att förhindra utrotning står lodjuret fortfarande inför många hot, vilket lämnar en oviss framtid. Dessa hot inkluderar förlust av livsmiljöer, minskande matkällor, tjuvjakt och bilolyckor.

Kaniner är det iberiska lodjurets favoritföda, men på grund av sjukdom har kaninpopulationen minskat, vilket i sin tur har haft en negativ inverkan på lodjursstammen. Ny infrastruktur som vägar separerar och skapar barriärer mellan pilotpopulationer och leder till en ökning av bilolyckor.


Slutligen hotar tjuvjakt det iberiska lodjuret, såväl som oavsiktlig död från fällor som satts ut för andra djur. Lodjursprogrammet inrättades 2004 för att skydda lodjurets livsmiljöer. Programmet har också det ambitiösa målet att visa hur lokala ekonomiska aktiviteter som korkskörd kan vara förenliga med naturvård.

Iberisk varg
Den iberiska vargen är en underart av grå varg som är infödd på den iberiska halvön. De flesta av de 2 000 vuxna iberiska vargarna är uppdelade i 350 flockar spridda över norra Portugal och nordvästra Spanien. Den iberiska vargpopulationen fortsätter att växa, men fortsätter att möta ett antal hot, inklusive illegal jakt, förlust av bytesdjur och pågående förlust av livsmiljöer. Jakt på iberiska vargar är laglig i Spanien men inte i Portugal, men väldigt få tillstånd utfärdas varje år. På grund av sällsyntheten av observationer av vargar och deras svårfångade natur, anses de vara ”big game” troféer och jagas illegalt av många jägare.

Det finns en sydlig vargpopulation som levde i korkekskogarna i Sierra Morena i södra Spanien. Tyvärr har denna sydliga population mött ökande isolering, vilket leder till inavel och hybridisering med hundar. Denna population anses nu vara regionalt utrotad.


Barbary rådjur
Inte alla sårbara eller hotade djur på denna lista lever på den iberiska halvön. Barbaryhjorten är till exempel en hjort som är infödd på den nordafrikanska kusten. Kronhjortarna trivdes i skogsområdena Algeriet, Marocko och Tunisien innan de nästan dog ut. Barbaryhjortar återinfördes till Marocko från Tunisien på 1990-talet, och det finns en skyddad population i Tazekka nationalpark. Rådjur har inga naturliga rovdjur och hotas istället av pågående förlust av livsmiljöer, isolerade populationer och tjuvjakt. Urbanisering, utvidgning av jordbruksaktiviteter och skogsbränder har splittrat korkskogarna i Nordafrika och påverkat rådjursbestånden.

Spanska kejserliga örnen
Inte bara däggdjur är beroende av korkekskogar för häckning och jakt. Faktum är att dessa skogar är hem för över 160 olika fågelarter, inklusive den spanska kejsarörnen. På grund av bevarandeinsatser ökade den spanska kejsarörnen från endast 50 häckande par på 1970-talet till cirka 485 häckande par. Trots återuppbyggnaden av sin population fortsätter örnen att möta ett antal hot, såsom förlust av bytesdjur och livsmiljöer och kollisioner med kraftledningar.

Liksom det iberiska lodjuret har örnen en förkärlek för kaniner och påverkas även av den minskande kaninpopulationen och den pågående avskogningen i regionen. Trots ansträngningar för att göra kraftledningar säkrare för fåglar i hela Spanien och Portugal, är elstöt fortfarande ett hot mot spanska örnar. År 2008 hittades 33 örnar elektrocuterade i Spanien.


Barbary makaker
Barbary-makaken er unik, da den er den eneste makak, der findes uden for Asien. Barbary-makaken er kritisk truet, og dens befolkning fortsætter med at falde på grund af tab af levesteder, krybskytteri og ulovlig kæledyrshandel i Nordafrika. Det anslås, at omkring 300 unge makakaber smugles ud af Marokko hvert år som en del af den ulovlige handel med eksotiske kæledyr, som hæmmer væksten i bestanden af ​​denne art.

Denne art betragtes også som et skadedyr af landmænd. Tab af levesteder fra ulovlig skovhugst har også en ødelæggende effekt på de makaker, der lever i ege-, ceder- og korkskovene i Atlasbjergene. Rydning efterlader fragmenterede skovpletter, som isolerer makakerne og reducerer deres chancer for at yngle.

Makaker er unikt forbundet med skove og er afhængige af dem til husly og føde. Makaker støtter på den anden side skovene ved at sprede frø og kontrollere insektpopulationer. Barbary makakaber er en fremragende indikator for sundheden og kvaliteten af ​​skovene i Atlasbjergene. Tab af levesteder er en konstant trussel mod alle disse arter. I modsætning til andre træprodukter må træet ikke fældes under korkhøst. I stedet høstes proppen fra korktræet hvert 9. år i en trævenlig proces. På grund af dette er kork en af ​​de sjældne situationer, hvor køb af et produkt vil tilskynde til, snarere end at begrænse, habitatvækst

Kurk in de veranda

Bor du i glashus eller har ett andra vardagsrum där du känner dig ute året runt, bör du tänka på att använda korkparkett eller paneler i det! Plattorna till uterummet ska också perfekt harmonisera med dess hematmosfär.

Kakel till vinterträdgården eller andra golvbeläggningar ska trots allt inte bara vara estetiska, utan även uppfylla funktionella krav. Golvbeläggningen ska kunna stå emot de extrema temperatursvängningarna i uterummet.


Korkplattor gör rummet mysigt och lätt att rengöra. De uppfyller höga krav där inte alla golvbeläggningar fungerar. Blir det kallt i vinterträdgården fungerar inte vanlig parkett eller laminat lika bra som ett korkgolv.

Spår av vatten kan skada golvet och frostskador kan inte uteslutas. Matta till uterummet är inte så tålig och lätt att rengöra.


PVC-golv då de snabbt kan bli hala när de är våta. Korkgolv kommer i form av paneler och korkparkett och läggs eller limmas mot golvet. Det är ett naturmaterial, det isolerar perfekt termiskt och akustiskt och är vänligt för personer som är allergiska mot husdamm.

Skötseln av ett korkgolv liknar den för trägolv. Regelbunden tätning med vax rekommenderas så att den inte utsätts för klimatpåverkan


Beställ korkprover