BLOG

Kork som grundmaterial för flerlagerskonstruktioner


Le liège est parfait comme matériau constitutif pour divers types de stratifiés et de substrats. Vous pouvez l’utiliser comme âme en contreplaqué ou à l’intérieur de plaques de plâtre. L’utilisation intensive de matériaux de panneaux multicouches en a fait le matériau de choix dans plusieurs industries et applications telles que les panneaux de porte plats, massifs et multicouches, les cadres de fenêtre super isolants, les panneaux de séparation pour les applications de bureau et marines.

Agglomererad kork kan betraktas som ett lämpligt material för användning som kärnlager i sandwichpaneler: den uppvisar hög slagfasthet, goda termiska och akustiska isoleringsegenskaper och utmärkta vibrationsdämpande egenskaper (Gil 2007; Fortes et al. 2004).


Kork är ett naturmaterial med en cellulär struktur med en intressant uppsättning egenskaper för smörgåsstrukturer, dvs låg densitet, mycket låg permeabilitet för vätskor och gaser, hög komprimerbarhet och dimensionell återvinning, låg konduktivitet, kemisk stabilitet och hållbarhet (Pereira 2007).

Flera studier har redan övervägt användningen av expanderad kork som basmaterial, inkl. kol-epoxisandwichpaneler (Reis och Silva 2009; Castro et al. 2010). Expanderat korkagglomerat är en 100% naturlig korkprodukt, tillverkad av korkavfall och rester, eller industriellt korkavfall som är olämpligt för annan användning (Diaz et al. 2003; Ferreira och Pereira 1986; Pereira och Ferreira 1989).


Expanderade korkagglomerat produceras med korkgranulat i en sluten autoklav vid hög temperatur (cirka 300 C) och tryck (cirka 40 kPa) utan användning av lim (Pereira och Ferreira 1989; Baptista och Vaz 1993).

Dessa processförhållanden leder till: expansion av pluggceller och termokemisk nedbrytning av cellväggen (Pereira 1992), samt frisättning av biprodukter som fungerar som naturliga lim mellan agglomeratgranulerna (Pereira 1992; Amen-Chen et al. 2001; Rosa och Fortes 1988a)).

Sådana miljövänliga, lätta och billiga sandwichpaneler kan användas som en del av icke-strukturella strukturer, såsom skiljeväggar. Användningen av smörgåsstrukturer har ökat stadigt under det senaste halvseklet.


Kork – det bästa sättet att få ett pipande golv


Knirkande golv är ett genomgripande problem och pipande kan vara irriterande och göra livet svårt. Många människor uthärdar bara denna otroliga gnäll istället för att bekämpa den. Kanske är det bara för att folk inte vet hur de ska bli av med det.

Beroende på orsaken till knarrandet kan det vanligtvis tas bort mycket enkelt och snabbt själv, utan hjälp av en specialist. En av huvudorsakerna är att när brädorna blir mindre, torkar de ut, de passar inte tätt ihop och det finns luckor mellan intilliggande brädor. När du går på en sådan bräda rör den sig, rör vid den intilliggande brädan och knarrar.


Ett annat vanligt problem med gnisslande golv är felaktig eller dålig kvalitetsfäste på brädans reglar eller takbjälkar eller olika fastsättning av brädorna. Detta beror på att olika spillror lägger sig mellan parketten och betongbeläggningen eller att stödet är för tunt. Beroende på om hela golvet eller delar av det knarrar finns det också flera sätt att eliminera oönskat buller.

Men om du har möjlighet och lite ledig tid kan du använda en korkplatta, helst 2-3 mm i 45 graders vinkel. Först och främst är det nödvändigt att bedöma på vilken källare panelerna ska placeras och, viktigast av allt, hur (och om tillämpligt) är nivå. I detta fall räcker det med ett tunt korkunderlag om du inte ska använda tjockare underlag med sömmar i linje med panelskarvar.


Expansion på väggarna är återigen nödvändig, eftersom när temperaturen ökar kan panelerna öka i volym, vilket ökar och börjar spricka eller mellanrum skapas mellan panelerna. Detta orsakar i sin tur vatteninfiltration och uppkomsten av andra sprickor.

Tänk om det inte bara var golvet som knakade, utan bara en del av det, då är de vanligaste platserna vanligtvis längs trottoarer från rum till rum. Det är nödvändigt att göra ett hål i problemområdet med en 8 mm borr.

För in röret i 45 graders vinkel i hålet under brädorna och tryck på monteringsskummet innan du skakar flaskan i cirka 30 sekunder. Materialet ackumuleras efter 2-3 timmar, varefter du enkelt kan gå vid denna tidpunkt. Knastret ska inte förekomma.


En kork på vinden – en funktionell lösning


Kork på vinden är en beprövad isolering av andningsbara och diffusionsbeständiga material. Ett sådant golv åldras inte, har ljudisoleringsegenskaper över genomsnittet och är mycket motståndskraftigt. På grund av de naturliga bubblor som bildas under den naturliga expansionen av korkmaterialet under värmebehandling har det mycket god värmelagringskapacitet.

Valet av kork har också en viktig inverkan på säkerheten vid brand. Kork antänds inte snabbt, det lyser helt enkelt och är en produkt av det som kallas självsläckande. De många fördelarna inkluderar resistens mot röta, svamp och mögel och praktiskt taget luktfri efter kort ventilation. Oftast läggs en sådan kork ovanpå OSB -brädor eller direkt på vindstödet.


Kork är också lämplig för takisolering. Expanderad kork, till exempel, limmas eller spikas på takets insida, vilket inte är en svår uppgift vid en konstruktionsstång. Dessa paneler är lätta och enkla att klippa. Av denna anledning är de perfekta för uppvärmning och ljudisolering.

Isolerande korkpaneler finns i olika tjocklekar. Ju tjockare filmen desto bättre isolerar den. Det rekommenderas att använda ark som är ca 15 cm tjocka för att isolera taket med kork. För att undvika värmeförlust genom värmebroar kan panelerna läggas diagonalt mot varandra. Detta kommer att göra isoleringen mer effektiv i dessa svåra områden.

Naturkork vid fiske


Fiske med flytande kork är viktigt för kustfiske. Flytare av naturlig kork, tidigare främst gjorda av vinkorkar, användes och används ofta för fiske och fiske. Medan sportfiskare använder den som en flott av andra material, använder fiskare korken för att markera kroken genom att dra den runt linjerna runt fiskenäten.

Kork används främst här på grund av dess flytkraft och dess förmåga att flyta. Sådana flottörer, till skillnad från fabriksskum och plast, levereras med en tung vikt, så att uppsättningen av dem flyger till önskad punkt utan att böja sig i vinden.

Den unika strukturen hos korkceller fyllda med luft gör naturlig kork lättare än vatten. På Internet kan du hitta många fiskebutiker som erbjuder korkflottor eller fiskespön med handtag av naturlig kork eftersom det inte är lika smidigt som syntetiska handtag.


På många ställen, främst i Medelhavet, används det oftare än andra material på grund av dess tillgänglighet. Du kan också få en kork att flyta själv med lite tid och vilja.

DIY -självstudierna föreslår att du borrar ett 3 mm hål i mitten av vinkorken och fyller det med en bambustav. Använd en auktoriserad borr och sandpapper för att ge korkproppen en karakteristisk tårform, trimma pinnen och på andra sidan avsluta flottören trimmad med en säkerhetsnål. Vik sedan in spetsen med tråd och måla den vid behov så att den syns på vattnet. Nedan kan du se ett exempel på videohandledning om hur du gör det själv hemma.

https://www.youtube.com/watch?v=JWUBnmM__cw


Korkgranulat, å andra sidan, används ibland som betetillsats. Detta är till exempel fallet när det gäller karp beten. Tack vare detta tillägg kan korkbollar som används vid fiske plocka upp en typisk proteinkula av liknande storlek. Eftersom kork är en naturprodukt och den flyter mycket bra, läggs korkpellets till markblandningarna för att producera popup-bollar eller hookbaits med reducerad densitet.


Utskrift på naturlig kork – är det möjligt?


foto på trafikkorken

Som det passar ett universellt material utsätts kork också för olika trycktekniker. Det är inte bara en teknisk kork, utan också korkpollen eller vinkorkar Tekniken hjälper till att bevara korkens naturliga egenskaper och ge den ett unikt utseende tack vare olika trycktekniker.

Korkmaterial skiljer sig främst i flexibilitet och styrka, vilket gör dem lämpliga för olika industrier som konstruktion, transport och skor. Pluggar är inte bara korkar längre, du kan göra vad som helst med dem nuförtiden.


tryk på korkpropper til vin

En mycket populär avskrivningsmetod är screentryck, till exempel på korkdynor, korkmattor. Vårt erbjudande inkluderar denna typ av tryck.

https://korkbutik.se/kategori/korkunderlagg/

På så sätt uppnår du fantastiska resultat, och med lite inspiration kan du skapa en unik matta hemma, ett mönster på en korkbräda på väggen eller på en korkyogamatta.

Korkar kan också användas för digitala utskrifter, t.ex. Med reklamblock. Sådana marknadsföringsprocesser kan ses särskilt på pubar där du ofta kan hitta korkunderlägg för öl och drycker tryckta eller digitaltryckta. Dessa skivor används också av olika typer av företag för att öka varumärkesmedvetenheten bland sina kunder.

På senare tid har dock den ganska senaste trenden med bilder på korkar orsakat stor kontrovers. De är gjorda på korkbrädor. Vissa företag, särskilt i Västeuropa, har möjlighet att beställa personliga foton genom att skriva ut dem, vilket är mycket attraktivt och kan vara en verkligt unik present till någon du bryr dig om.


tryk på en korkstofpose

Naturligtvis är det inte de enda utskriftsmetoderna som används. Bilder kan appliceras på ett block eller korkbräda med hjälp av termisk sublimeringstryckprocess. Då skiljer sig inte dessa foton från sina kollegor på fotopapper. Den enda skillnaden är korken kvar. I videon nedan kan du se hur denna teknik fungerar i praktiken:

https://www.youtube.com/watch?v=T14bt6M7nCI

En annan, om inte den mest populära typen av kork som trycks på är korktyg och dess mest associerade korkprodukt, dvs. kork. H. Cork vinkorkar. För de förra är utskrift av korkpåsar och vanligt korkade tillbehör det vanligaste. Denna industri är särskilt populär i Portugal och mångfalden av styrdesigner och former är hisnande.

Det första intrycket som dök upp på 1700 -talet var dock det på vinkorkar. I över 200 år har vinproducenter och källarägare markerat sina produkter med detta avtryck. Varje naturlig kork bär alkoholtillverkarens logotyp när den öppnas.


Googles första stationära butik, dekorerad med naturlig kork


Korkmöbel in Googles erstem Laden in New York

För en månad sedan öppnade Google sin första fysiska butik i New York. Ur vår synvinkel skulle informationen ha blivit obemärkt om detta mest lönsamma företag i världen inte hade beslutat att dekorera lokalerna med kork- och korkmöbler.

Vid utformningen av interiören användes fynd från ett relativt ungt vetenskapligt område, neuroestetik. Detta fält studerar hur visuell estetik påverkar vår kropp och själ.

Möbler av den polska designern Daniel Michalik användes på företagets plats i Chelsea, New York. Möblerna, inklusive soffor och bord i oval form, är gjorda av ljust trä och kork i neutrala färger, vilket gör att produkterna sticker ut.


Bland annat användes kork för att uppnå LEED Platinum-certifiering – högsta möjliga certifiering i samband med Green Building Rating. Interiören är utformad så att slutmottagaren känns lika bekväm som hemma.

Nära huvudingången finns en 5 meter hög rund glasstruktur (designad och tillverkad med lokala New York-partners) känd som Google Imagination Space. Med personliga interaktiva skärmar med roterande utställningar kan besökare njuta av det bästa av produkter och tekniker, med början med en Google Translate-upplevelse och våra funktioner för maskininlärning.

En tunn linje svartmetall går genom butiken och markerar en sömlös och iögonfallande väg mellan de olika skärmarna. Den centrala runda räknaren, som fungerar som en helpdesk, har en neonfärgad gloria som säger “Här för hjälp” flera gånger i ringen.


Sätena i form av bänkar, avföring och avföring kan användas av köpare och de som söker råd om produkten. På skyltfönstren finns upplysta “avslöjande lådor” som presenterar Googles produkter och gör det möjligt för förbipasserande att interagera med dem med hjälp av augmented reality-teknik.

Den ursprungliga informationen dök upp på Googles blogg, som du hittar på den här adressen.

https://blog.google/products/devices-services/google-store-nyc/


3D-utskrift från naturlig kork


Naturkork har också funnit sin plats i 3D-utskriftsindustrin som har utvecklats i flera år. De är filament, dvs material som används i 3D-utskriftsprocessen med metoden för deponering av det smälta materialet. År 2015 utvecklade den europeiska tillverkaren av 3D-filament ColorFabb ett innovativt filament som heter corkFill och som namnet antyder bör det erbjuda korkliknande egenskaper eftersom det är en blandning av kork och ColorFabb PLA / PHA-filament.

https://colorfabb.com/corkfill

Bilderna som finns tillgängliga på företagets hemsida visar en hög detaljnivå och mycket snygga färgresultat av utskrifter gjorda med den nya korkfilamentet. Eftersom den är baserad på PLA / PHA-glödtråd är det enklare att skriva ut och kräver inte närvaron av en uppvärmd byggplattform (HBP) på 3D-skrivaren.


PLA yra vienas iš populiariausių gijų, naudojamų 3D spausdintuvuose. Santrumpa PLA reiškia polilaktidą arba pieno rūgštį. Įdomu tai, kad šios medžiagos gamybai naudojami kukurūzų miltai arba cukranendrės. PLA laikoma biologiškai skaidoma ir biologiškai suderinama medžiaga – ji naudojama implantuose ar stentuose ir daugelyje kitų produktų, kuriuos naudojame kiekvieną dieną.


År 2019, som rapporterats av portalen https://3dprinterchat.com/, lyckades den portugisiska studenten Tatiana Antunes skapa ett 100% biologiskt nedbrytbart korkfilament för 3D-utskrift. Hon utvecklade denna metod vid University of Aveiro (UA) som en del av sin magisteruppsats i materialvetenskap. Ämnet för hennes arbete var problemet med bildandet av korkavfall vid produktionen av naturliga korkproppar.


De bästa kork inspirationerna


Under denna svåra tid när många människor arbetar på distans eller har stillestånd på grund av coronavirusepidemin, uppmuntrar vi dig att utnyttja den här tiden för att ta en titt på våra tvärsnittsinspirationer angående kork, där vi visar fördelarna med detta fascinerande material vill presentera så omfattande som möjligt.

Få människor vet det, men sedan 1912 är Glassberries Design Awards en årlig tävling för förpackningsdesign. Tävlingens koncept inspirerades av glasets livscykel och bygger på fyra pelare: solid identitet, kreativitet, innovation och hållbarhet.

Glassberries Design Awards ger ett tydligt bidrag till innovation och produktutveckling baserat på fyra principer: tillväxt, time-to-market, industriell design och kontinuerlig förbättring av kundtjänst.

Det är ständigt bekymrat över miljöeffektivitet och socialt ansvar, stöder utbildning, lokala samhällen och har en aktiv policy för att minimera miljöpåverkan.
Dessutom presenterar vi en design av Cristian Carvalho och Francisco Cardoso, som naturligtvis har en intressant flaskpropp med ett lock av naturkork.


De bästa kork inspirationerna

En annan intressant idé för att använda kork är också en dekoration i form av en världskarta, som alltmer väljs av miljömedvetna kunder för en intressant dekoration, t.ex. B. för ett barnrum, men inte bara. En sådan karta fungerar också bra på kontoret eller helt enkelt som en del av inredningen, där entusiastiska resenärer kan markera de platser de har besökt med flaggor.

Lite känd, men ändå populär bland branschexperter, korken är rätt tjocklek ett populärt sätt att lugna ner en inspelningsstudio. Det ersätter djärvt ljudisolerat skum och verkar vara den näst mest populära användningen av naturlig ljudisolering efter att ha bott i ett hyreshus och tvingat att tysta väggen framför en något högre granne.

De vanligaste alternerande materialen som används här är korkbrädor, kork i rulle eller expanderad kork. Den vanligaste tjockleken som används är en kork på 10 mm.


Dekorativ kork finns ofta på badrumets väggar. Korrekt användning förhindrar att fukt, mögel eller svamp tränger i. Med ett stort urval av vägg korker kommer alla att hitta ett monster för sig själva. I vår butik hittar du ett 30-talig design av väggkorke som inte bara kan användas i badrummet utan även i sovrummet, köket eller Kontoret.

Yoga är en bransch som kork också har mycket att erbjuda. Träningskuber, mattkuddar eller mattor är ett utmärkt alternativ till yogaprodukter tillverkade av syntetiska material. För att inte tala om att det då är produkter som är mer hållbara och lättare att underhålla.

En ännu mindre känd men lika viktig roll för kork är att isolera NASAs färjor och satelliter. Colossal Space Shuttle: s kolossala externa bränsletank är delvis isolerad av 497 pund kork som tas från barken på 225 korkegar i Portugal, enligt New York Times.
Korken blandas med ett annat material för att isolera den 154 meter långa tanken som transporterar kallt flytande väte och syre till färjans tre huvudmotorer.
Tanken är det enda segmentet i skytteln som inte återanvänds. Det kastas 70 miles högt och smuler i Indiska oceanen.
Tanken byggdes av Martin Marietta Corporation på Bay Street. Louis, Missouri. Företaget köpte 45 000 pund kork för ett antal externa tankar och många markprov.


Grön vägg – ett underbart sätt för vertikala trädgårdar


vertikal trädgård

En vertikal trädgård är en teknik för att odla växter på en vertikalt hängande tallrik med hydroponics. Mycket ofta är sådana paneler gjorda av expanderad eller väggteknisk kork. Dessa unika strukturer kan vara fristående eller väggmonterade. Vertikala trädgårdar har använts sedan antika civilisationer. Många moderna vertikala trädgårdar kan hålla i årtionden och ge karaktär till modern verksamhet.

Vertikala trädgårdar är ett bra alternativ till krukväxter i kontorslokaler. Även om krukväxter har fördelen att de kan placeras var som helst, kan de ta plats och kräver mycket underhåll. Men vertikala trädgårdar behöver bara en stor platta att ta hand om, vilket ger en frodig färg i alla professionella arbeten eller hemma.

Vertikala trädgårdar eller gröna väggar?

Vertikala trädgårdar har många olika namn: levande gröna väggar, levande väggar och mossväggar, för att nämna några. Oavsett vad du kallar dem, kan dessa vertikala växtstrukturer vara så små som en bildram eller så massiva som ett 60 fot brett mästerverk.


vertikal trädgård

Vertikala trädgårdar kan placeras i hotelllobbyn, huvudkontoret och till och med en liten innergård. Inte bara ser vertikala trädgårdar imponerande ut, de får dig också att känna dig mer bekväm i din omgivning genom att dra nytta av naturens lugnande egenskaper.

Vertikala inomhus trädgårdar

Gröna väggar är inte bara ett bra inslag i inredningen, de hjälper också naturligt luftflöde till miljön.

Dessa trädgårdar kan bestå av många olika typer av växter; Ormbunkar, Ficus repens, Pilea och Calathea är de mest populära typerna av växter som används i gröna väggar. Vertikala trädgårdar är också mycket utrymmeeffektiva och kan fylla tomt utrymme på väggen.


vertikal hagekork

Många kontorsanställda utsätts för många skadliga kemikalier i luften, såsom formaldehyd och kolmonoxid. Vertikala trädgårdar fungerar som ett naturligt system för ren luft och främjar en bättre andningsatmosfär och en hälsosammare miljö.

Växter hjälper också till att minska bullerföroreningar, vilket skapar en tystare arbetsmiljö för boende i byggnader.

Vertikala utomhus trädgårdar

Många byggnader i landet och runt om i världen har vertikala trädgårdar utanför. Många utomhus trädgårdar innehåller mossa, vinrankor och andra växter som vanligtvis används i vertikala utomhus trädgårdar.

Vertikala utomhus trädgårdar har fördelen att de har naturligt, direkt solljus för att de ska trivas.
De erbjuder också utmärkt skydd och isolering av byggnader mot temperaturförändringar, UV-strålning och regn. På sommaren använder de en process som kallas evapotranspiration för att kyla luften runt dem.


Kork som ljudisolerande material


Korkskivor

Det finns två huvudkriterier som gör ett material lämpligt för ljudisolering. Den första är ljudisolering. Den andra blockerar ljudet helt. Träbaserade material som kork används ofta för ljudisolering. Tack vare sin bikakestruktur finns det mycket utrymme för att rymma luftbubblor.

Dessa bubblor begränsar effektivt ljudutbredningen i och utanför rummet och blockerar ljudvågorna. Ljudabsorption kräver i allmänhet mjuka och porösa material som tillåter energi från ljudet att reflekteras i materialet tills det sprids.


När vi väljer ljudisolering tar vi främst hänsyn till brusreducering faktorer (NRC Noise Reduction Сoefficient) och ljudöverföringsklassen (STC Sound Transmission Сlass).

NRC-indexet är ett index över ljudabsorptionen i ditt rum och en mycket viktig parameter om du vill ha en heminspelningsstudio, ett rum där du kan titta på filmer med mycket bra akustik eller lyssna på högklassig musik. NRC är ett mått på hur mycket ljud som absorberas av ett visst material.

Därför används det oftast för att bestämma de akustiska egenskaperna hos paneler, skiljeväggar, kontorsskärmar och akustiska väggpaneler. Om du vill ha bättre rumsakustik är NRC-skärmen den viktigaste att se upp för.


Expanderad Kork

Men om du är intresserad av att minska externt buller är det viktigaste fokus du bör vara uppmärksam på klassen för ljudöverföring. Till exempel kan en 3 mm tjock väggkontakt minska bullret från utsidan med 10 dB och ett 6 mm kretskort med 20 dB.

Material som korkryggar, korkbrädor, korkrullar, stretchkorkar eller ovannämnda väggkorker används oftast för ljudisolering. Med kork reduceras både yttre och inre buller avsevärt. Effektiviteten hos isoleringen beror uppenbarligen på tjockleken. En tjocklek på 20 mm ger oss dock önskad säkerhetsnivå genom olika ljud bakom väggen eller från gatan.

En sådan investering kommer definitivt att löna sig, vilket garanterar inte bara bekvämligheten med att använda en lägenhet eller ett hus utan också olika ytterligare fördelar som syntetisk isolering inte ger.
Sådana fördelar inkluderar skydd mot fukt, svamp och mögel. Kork är extremt hållbar, säker för barn och allergiker, den är naturlig och ser bra ut. Dessutom kan den också fungera som en tavla för viktiga anteckningar eller information utan att skada väggen.


Beställ korkprover
Copy link
Powered by Social Snap