Kork i kontakt med mat – juridiska aspekter

Som ett helt naturligt material är kork avsedd för kontakt med livsmedel enligt europeisk lagstiftning. Vi uppmuntrar dig att bekanta dig med vårt utbud av korkrengöringsmedel och listan över rättsakter som bekräftar att kork som uppfyller EU-lagstiftningen är helt säker för kontakt med livsmedel.

https://korkbutik.se/kategori/kork-glasunderlagg/

Allt material som kommer i kontakt med livsmedel omfattas av två europeiska rättsakter:
• Förordning (EG) 1935/2004 om material och föremål avsedda att komma i kontakt med livsmedel, även kallad
Ramförordning eller FCM-förordning (Material i kontakt med livsmedel)

Material och föremål som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel ska åtföljas av en skriftlig försäkran som intygar att de överensstämmer med de föreskrifter som gäller för dem.

Den skriftliga deklarationen möjliggör enkel identifiering av material, föremål eller produkter som härrör från mellanliggande tillverkningssteg eller av de ämnen för vilka den utfärdades.


När katalanerna insåg att det i triangeln Andalusien, Extremadura och Portugal ”finns den bästa korken” och liksom engelsmannen John Robinson bestämde han sig för att öppna en ny fabrik i San Vicente de Alcántara som sysselsatte hundratals arbetare. Det var 1858, och bara tre decennier senare, med tillkomsten av järnvägarna, upplevde sektorn en ekonomisk explosion.

I gallerierna i Museum of Kork Tradition kan du titta på korken under ett mikroskop och uppskatta dess långsträckta och ihåliga celler, lära dig att suberin är ett ämne som förhindrar oxidation av vin efter applicering av en kork gjord av detta material, och andra vetenskapliga kuriosa .

Men också för att visa hur denna sektor definierade kulturen i San Vicente. ”Våra populära festivaler kretsar kring korkar. Natten till den 21 januari, på tröskeln till vår beskyddare, firar vi Los Mascarrones och gnuggar varandra med bränd kork. Och på Corpus Christi gör vi mattor på gatan av färgat sågspån, salt och korkspån”, minns kvinnan och betonar hur detta material finns i vardagen i varje hem.


”Våra mor- och farfarsföräldrar använde kork för att göra tråg som de använde i slakterier, matlådor och till och med castillejos, en sorts barnstol för spädbarn.” Ett hantverk som fortfarande lever kvar i denna stad Badajoz, som använder detta material för att skapa alla typer av personliga minnesmärken om varför korken var, är och kommer att bli huvudpersonen i livet i San Vicente.

I en annan del av Spanien, medan i staden Santiseben del Puerto, finns det ett annat korkmuseum där vi främst kommer att se produkter från gamla hantverkare, korkfigurer och lära oss mer om korkens historia i denna del av Spanien. Nedan hittar du också en video som visar en kort film som marknadsför museet.


Lämna ett svar

Beställ korkprover
Share via
Copy link