Korkmuseum i Spanien

Museet för korkidentitet i San Vicente de Alcántara (precis på gränsen till Portugal) visar produktionen, tillverkningen och livet för detta material. Museet för Corks identitet ligger i San Vicente de Alcántara, och detta beror på att Rayano-kommunen kännetecknas av produktionen, särskilt produktionen av detta material: korkindustrin dök upp för nästan två århundraden sedan i denna kommun och korken blev en nyckelfaktor i dess liv och kultur.

Grekerna och romarna använde redan kork för att täcka amforor, ”och även under medeltiden i Tyskland gjordes kistor av detta material eftersom det var ett bra konserveringsmedel”, konstaterar Laura Brixedo, chef för Cork Museum of Identity, ett centrum som öppnade sina dörrar 2008. att sprida en kultur som kretsar kring dess produktion och förädling.

”Det ligger här eftersom det har varit stadens ekonomiska bas sedan mitten av 1800-talet. Idag arbetar många människor i San Vicente i korkar och 35 fabriker registrerade i vårt distrikt, och det påverkar vår kultur, fortsätter han. Brixedo undersöker hur denna tradition överfördes till Katalonien – ”Girona, industrins vagga” – och därifrån till resten av den iberiska halvön.


När katalanerna insåg att det i triangeln Andalusien, Extremadura och Portugal ”finns den bästa korken” och liksom engelsmannen John Robinson bestämde han sig för att öppna en ny fabrik i San Vicente de Alcántara som sysselsatte hundratals arbetare. Det var 1858, och bara tre decennier senare, med tillkomsten av järnvägarna, upplevde sektorn en ekonomisk explosion.

I gallerierna i Museum of Kork Tradition kan du titta på korken under ett mikroskop och uppskatta dess långsträckta och ihåliga celler, lära dig att suberin är ett ämne som förhindrar oxidation av vin efter applicering av en kork gjord av detta material, och andra vetenskapliga kuriosa .

Men också för att visa hur denna sektor definierade kulturen i San Vicente. ”Våra populära festivaler kretsar kring korkar. Natten till den 21 januari, på tröskeln till vår beskyddare, firar vi Los Mascarrones och gnuggar varandra med bränd kork. Och på Corpus Christi gör vi mattor på gatan av färgat sågspån, salt och korkspån”, minns kvinnan och betonar hur detta material finns i vardagen i varje hem.


”Våra mor- och farfarsföräldrar använde kork för att göra tråg som de använde i slakterier, matlådor och till och med castillejos, en sorts barnstol för spädbarn.” Ett hantverk som fortfarande lever kvar i denna stad Badajoz, som använder detta material för att skapa alla typer av personliga minnesmärken om varför korken var, är och kommer att bli huvudpersonen i livet i San Vicente.

I en annan del av Spanien, medan i staden Santiseben del Puerto, finns det ett annat korkmuseum där vi främst kommer att se produkter från gamla hantverkare, korkfigurer och lära oss mer om korkens historia i denna del av Spanien. Nedan hittar du också en video som visar en kort film som marknadsför museet.

https://www.youtube.com/watch?v=FLUC-AdPWEo


Lämna ett svar

Beställ korkprover
Share via
Copy link