Kork produktförpackning

Innovativt korkmaterial används i förpackningsdesign med mera. Så började historien om detta idealiska material för design av hållbara förpackningar. Korkmaterial kommer huvudsakligen från Medelhavsområdet. Korkeken, från vilken korken erhålls, är infödd i sydvästra Europa och nordvästra Afrika och är en av de vanligaste trädarterna i Portugal.

Portugal producerar 61 %, sedan Spanien nästan 30 % och Italien mindre än 10 %. Inget träd skadas vid utvinning av kork. Vid avkorkning tas det yttre lagret bort. Efter utvinning producerar korkeken helt enkelt ett nytt lager bark. Denna process kan upprepas vart 9:e år. Precis som ull skördas från får, kommer träden att vara avkorkade och kommer att producera det i 150 år.


Vad gör kork till ett fantastiskt naturligt råmaterial, perfekt för miljövänliga förpackningar?

Kork har unika egenskaper och texturer. Det är naturlig växtvävnad – som en bikupa av mikroskopiska celler omgivna av gas och belagda med polymer och vax. Dessa element ger den styvhet, ogenomtränglighet och motståndskraft, vilket gör den till ett utmärkt val för att designa hållbara förpackningar.

Vår nuvarande teknik har inte kunnat efterlikna detta i labbet. Bara en liten bit kork, som liknar en sockerbit, innehåller cirka 60 miljoner av dessa luftfyllda celler, vilket gör det till ett unikt material som lager och lager av mikroskopiskt bubbelplast.


Kork är ett mycket effektivt isoleringsmaterial med utmärkta stötdämpande egenskaper. På grund av detta har den utmärkta innehållsskyddsegenskaper, vilket gör den till ett mycket lämpligt förpackningsmaterial. Det är flamskyddsmedel och producerar inte giftiga gaser. En halkfri yta kan skapas genom att helt enkelt skära ytan.

Dess stora flexibilitet och ogenomtränglighet är en av de mest kända egenskaperna hos kork. Kork är dock inte trä eftersom det är död vävnad, den är substans likgiltig vilket betyder att ingen smak eller lukt frigörs. Detta höga hygieniska värde uppskattas i många kreativa branscher. Att använda kork för design av hållbara förpackningar kan vara en idealisk lösning för många typer av produkter.


Kork är ett råmaterial, 100 % återanvändbart, 100 % återvinningsbart, 100 % naturligt, ekologiskt alternativ, förpackningsdesignidé som sticker ut på hyllan. Möjligheterna är oändliga, och vad vi inte ofta hör om material, återvinningsprocessen slutar aldrig. Nu är det dags för innovation.

Från originalkorken till vinflaskor kan vi nu se begagnade korkförpackningar Flaskdesign, livsmedelsförpackningar, vinmärkning, kosmetiska förpackningar med mera. I en värld där miljövänliga förpackningslösningar efterfrågas allt mer är detta mångsidiga material det perfekta alternativet. Förpackningar av kork, ett rent naturmaterial, förmedlar också ett starkt budskap till målgruppen.


Kork förvandlas nu till unik design, allt från möbler till serviser till belysningsprodukter. Användningsområdena för kork är otaliga. Kork kan vara ett okonventionellt tillvägagångssätt, men det är 100 % miljövänligt.

Det erbjuder kreativ frihet till produktdesigners, förpackningsdesigners och innovatörer i allmänhet. Du kan använda detta material för matförpackningar, vinetiketter eller lådor. Trots detta lockar det lätt kundernas uppmärksamhet.

Lämna ett svar

Beställ korkprover
Share via
Copy link