Korkskydd för bin

Korkkupor är ett innovativt tillvägagångssätt för biodling som främjar bins hälsa samtidigt som det ger alla fördelar med modern biodling. Vilda honungsbin koloniserar vanligtvis hålrum i träd – håligheter som lämnats i träd av hackspettar, svampar eller andra olyckor. Dessa hålrum har tjocka, grova väggar och har vanligtvis en volym på cirka 40 liter. Det vanligaste materialet i detta fall är expanderad kork, även om teknisk kork också används. I Portugal stöter vi ofta på så kallade cylindriska korkkupor gjorda av korkek.

Korkkupor efterliknar trädbikupor så mycket som möjligt. Den tillsatsfria naturliga korkfodret ger isolering för fyra tum timmer samtidigt som den är lätt. De grova innerväggarna uppmuntrar bin att kanta sina hem med immunförstärkande propolis. Den lilla storleken på bikupan är idealisk för att stödja bihälsan, vilket bekräftats av forskare som Thomas Seeley.


Korkkupor har alla dessa bivänliga fördelar och mer, samtidigt som de anpassade sig till Langstroth-ramarna som används av konventionella biodlare. Forskning av italianska forskare har visat att korkkupor har att havet enhetlig daglig innertemperatur än sina motsvarigheter i trä, effektivare vintervärmereglering, kortare tid som behövs för att återställa kupans temperatur efter öppning (i förhållande till yngelkammaren).

I den senare var temperaturfallet under utdragningen av ramen (5 min) lägre i korkkuporna än i träkuporna. På grund av det minskade behovet av uppvärmning konsumerade familjer mindre honung under vintermånaderna, vilket sparade i genomsnitt 3,5 kg honung per kupa under Medelhavsförhållanden. Nedan finns en länk till en fullständig beskrivning av deras forskning: https://oppla.eu/casestudy/20812


Kork är ett mycket effektivt isoleringsmaterial med utmärkta stötdämpande egenskaper. På grund av detta har den en utmärkt innehållsskyddsegenskap, vilket gör den till ett mycket pålitligt förpackningsmaterial. Det är flamskyddsmedel och producerar inte giftiga gaser. En halkfri yta kan skapas genom att helt enkelt skära ytan.

Dess stora flexibilitet och ogenomtränglighet är en av de mest kända egenskaperna hos kork. Kork är dock inte trä eftersom det är död vävnad, det ÄR substans likgiltig vilket betyder att ingen smak eller lukt frigörs. Detta höga hygieniska värde uppskattas i många kreativa branscher. Att använda kork för design av hållbara förpackningar kan vara en idealisk lösning för många typer av produkter.


Lämna ett svar

Beställ korkprover
Share via
Copy link