Kork i transport

Inom kollektivtrafiken spelar kork en nyckelroll som isoleringsmedel, minskar fordonsvikten och bidrar till att minska energiförbrukningen. Den fungerar även som dekorativa element, t.ex. när det gäller bilar eller flygplan. Det är till och med ett nyckelmaterial när det kommer till säkerhet. Detta är fallet med raketer och landare från rymdorganisationer som NASA.

Porsche samarbetade med designern och influencern Sean Wotherspoon för att skapa en färgstark bil med samma tema. Baserad på Porsche Taycan 4 Cross Turismo, hämtar bilen inspiration från Harlequin samtidigt som den tar konceptet till nästa nivå, till och med lånar inredningstemat.

Som vegetarian ville Wotherspoon se till att bilens interiör inte var täckt av läder, så han använde manchester (ett material som redan används i 911 Targa Heritage Edition) och kork (ett material som erhålls från barken på korkeken) för innertaket, sätena och solskydden. visir, samt på instrumentbräda, pelare, mittkonsol, ratt och golvmattor.


Fiat Fiat 500 Spiaggina

Denna Spiaggina är inredd i två nyanser av himmelsblått och pärlvitt och är typiskt somrigt, utan tak som originalet och inga baksäten, eftersom den nu har ett korkprydt förvaringsfack och en integrerad dusch, förmodligen utformad för att ta bort sand efter en dag på stranden.

Modellen hyllar seglingsvärlden, som en låg vindruta (nästan obefintlig) och en korkstruktur som täcker baksidan med ett mönster som imiterar båtar med teakgolv som används ombord på yachter.

Kork kan kombineras med olika termoplastiska material som delvis ersätter plast och skapar mer hållbara slutprodukter.

Dessa material kan bearbetas med olika produktionstekniker – såsom extrudering, injektion, termoformning, formblåsning eller kontinuerlig pressning – för att skapa komponenter helt skräddarsydda efter kundens tekniska krav.

Korkpolymerblandningar (CPC) kan också visuellt anpassas för att passa den slutliga designens estetiska behov.


Användningen av korkkompositer hjälper till att minska vikten och som ett resultat minskar energikostnaderna. Dessutom är termisk komfort och avsaknaden av ljud viktiga, vilket korken också har en betydande inverkan på. Järnvägsindustrin är ett av de segment av ekonomin där energiförbrukningen är viktig i ekonomi och ekologi.

De höga spänningsparametrarna för korkkompositer som utvecklats i laboratorier med tågpassagerarnas säkerhet i åtanke är också viktiga. Det är också värt att nämna att det tyska företaget Siemens är medförfattare till en lösning som möjliggjorde användningen av ett lätt och flexibelt korkgolv i Warszawas tunnelbana.

Den sista men inte minst viktiga parametern för korken är brandsäkerhet. Denna sista parameter var huvudorsaken till att NASA i nästan ett halvt sekel har använt en blandning av kork och andra material för att skydda skinnet på sina raketer, som måste utstå extrema temperaturer när de passerar genom atmosfären. I flygplan används kork för att skapa finish eller, som i tåg, för att minska vikten på maskinen. I yachter, bredvid teak, är det den mest populära lösningen.

En lämplig korkkomposit är resistent mot fukt och värme från solen. Bilindustrin är också en mycket populär plats där kork används. Märken som BMW och Mercedes använder korkfinish för bilinredning, som instrumentbrädor. Gummikork och dess användning i form av biltätningar som ett mer ekologiskt alternativ till gummi är också populärt.


Lämna ett svar

Beställ korkprover
Share via
Copy link