Klassificering av korks brandfarlighet

Tack vare de termiska egenskaperna och dålig förbränning av kork är korkekar mer brandbeständiga än andra träd. Korkens långsamma förbränning gör den till ett naturligt flamskyddsmedel och bildar en brandbarriär. Förbränning producerar varken rök eller giftiga gaser.

Liksom andra isoleringsmaterial är kork brandklassad. Brandklassificering har två grundläggande funktioner:

låter dig bädda in de givna materialen i anläggningen genom att bekräfta deras brandegenskaper,
är utgångspunkten för att välja säkerhet
Brandklassificeringar utfärdas av relevanta forskningsenheter för tillverkare av system eller produkter. En viktig del av varje klassificering är beskrivningen av den lösning som den avser och omfattningen av dess tillämpning (giltighet).


Brandmotståndsklasserna för en konstruktion, i detta fall en träkonstruktion, indikerar dess förmåga att fylla specifika funktioner i händelse av brand. Brandmotståndsparametern är markerad med bokstaven ”R” och siffror, t.ex. 15 (detta är antalet minuter efter vilka stödelementen inte längre fyller sin funktion). Viktiga parametrar är också brandtäthet ”E” (flam- och gastäthet) och brandskydd ”I” (temperaturtäthet). Baserat på dessa parametrar bestäms byggnadens brandmotståndsklass. Brandmotståndet bestäms mestadels av arkitekten och brandmannen utifrån lagen.



I korkstudier hänförs kork till brandklass E. Kork har en värmebeständighet på R-3,6 till R-4,2 per tum. Detta är ett bättre värdeområde än lös glasfiber (2,2 till 2,9 R per tum) och matt glasfiber (2,9 till 3,8 R per tum). Kork har låg värmeledningsförmåga – kork är en idealisk värmeisolator. Dess värmeledningskoefficient är 0,045 W/mK. På grund av sin dåliga värmeledningsförmåga känns kork alltid varm. Korkens brandsäkerhet stöds också av att den, på grund av sin lätthet, används i rymdfärjor när den blandas med andra material för isolering, till exempel bränsletankar i raketer eller isolerande landare.

Se videon nedan för att se hur svårt det är att sätta eld på en kork.https://www.youtube.com/watch?v=YdSWJypDSbI

Lämna ett svar

Beställ korkprover
Share via
Copy link