Hur korktyget är tillverkat


Hur korktyget är tillverkat

Hur korktyget är tillverkat. Korkmaterialet är tillverkat av barken från korken, som huvudsakligen växer i Spanien, Portugal och Frankrike. När korken är 20 år gammal avlägsnas barken från trädet av en skicklig arbetare med hjälp av en machet.

Trädet numreras sedan så att barken inte kan tas bort de närmaste tio åren. Till skillnad från andra träd är korkek det enda trädet i världen som kan tas bort från barken och inte senare dör. Detta gör korkskruven 100% hållbar och ekologisk. I själva verket kan samma träd vara en källa till råvara vart tionde år i över 200 år!


Hur korktyget är tillverkat

Förvandla kork till tyg


Hur korktyget är tillverkat. När korken anländer till fabriken kokas den i vatten så att korkcellerna kan expandera och underlätta arbetet med materialet. Starka kemikalier som formaldehyd används inte i denna process.

Der Korken wird dann in sehr dünne Blätter geschnitten – die gleiche Dicke wie das Seidenpapier. Um sie haltbar zu machen, werden die Blätter dann auf einen Träger aus Baumwolle / Polyester oder Polyurethan geklebt.

Korkbitarna är ibland limmade på underlaget som ett lapptäcke, liknar korkbrädet som ibland används på jobbet, och ibland som tunna linjer – allt beror på designen. Till höger om bilden – Korksoffa av Trevor O’Neil. https://www.trevoroneil.com/


Hur korktyget är tillverkat

Exempel på användning av korkväv:


Även om kork är naturligt vattentät och dammtät är korken försedd med ett tätande lager (giftfritt, miljöskadligt) i den slutliga produktionsfasen för att skydda den från smuts.

  • Korkmappar
  • Korkklädsel istället för läder i Mercedes Benz

När processen är klar är korkmaterialet färgat, vattentätt, reptåligt och extremt mjukt. Den kan användas i samma produkter som läder och klädsel.

Lämna ett svar

Beställ korkprover
Share via
Copy link