Kork som ljudisolerande material


Kork som ljudisolerande material

Kork som ljudisolerande material. Det finns två huvudkriterier som gör ett material lämpligt för ljudisolering. Den första är ljudisolering. Den andra blockerar ljudet helt. Träbaserade material som kork används ofta för ljudisolering. Tack vare sin bikakestruktur finns det mycket utrymme för att rymma luftbubblor.

Dessa bubblor begränsar effektivt ljudutbredningen i och utanför rummet och blockerar ljudvågorna. Ljudabsorption kräver i allmänhet mjuka och porösa material som tillåter energi från ljudet att reflekteras i materialet tills det sprids.


Kork som ljudisolerande material

Kork som ljudisolerande material. När vi väljer ljudisolering tar vi främst hänsyn till brusreducering faktorer (NRC Noise Reduction Сoefficient) och ljudöverföringsklassen (STC Sound Transmission Сlass).

NRC-indexet är ett index över ljudabsorptionen i ditt rum och en mycket viktig parameter om du vill ha en heminspelningsstudio, ett rum där du kan titta på filmer med mycket bra akustik eller lyssna på högklassig musik. NRC är ett mått på hur mycket ljud som absorberas av ett visst material.

Därför används det oftast för att bestämma de akustiska egenskaperna hos paneler, skiljeväggar, kontorsskärmar och akustiska väggpaneler. Om du vill ha bättre rumsakustik är NRC-skärmen den viktigaste att se upp för.


Kork som ljudisolerande material

Men om du är intresserad av att minska externt buller är det viktigaste fokus du bör vara uppmärksam på klassen för ljudöverföring. Till exempel kan en 3 mm tjock väggkontakt minska bullret från utsidan med 10 dB och ett 6 mm kretskort med 20 dB.

Material som korkryggar, korkbrädor, korkrullar, stretchkorkar eller ovannämnda väggkorker används oftast för ljudisolering. Med kork reduceras både yttre och inre buller avsevärt. Effektiviteten hos isoleringen beror uppenbarligen på tjockleken. En tjocklek på 20 mm ger oss dock önskad säkerhetsnivå genom olika ljud bakom väggen eller från gatan.

En sådan investering kommer definitivt att löna sig, vilket garanterar inte bara bekvämligheten med att använda en lägenhet eller ett hus utan också olika ytterligare fördelar som syntetisk isolering inte ger.
Sådana fördelar inkluderar skydd mot fukt, svamp och mögel. Kork är extremt hållbar, säker för barn och allergiker, den är naturlig och ser bra ut. Dessutom kan den också fungera som en tavla för viktiga anteckningar eller information utan att skada väggen.


Lämna ett svar

Beställ korkprover
Share via
Copy link